שמן זית… עם כל דבר
מעט גבינה קשה, קצת זעתר, פרוסת לחם טוב וחם שרק יצא מהטבון ו… שמן זית. כמובן.
אפשר גם להציג את הדברים באופן אחר; עוף ותפו"א בתנור ועליהם טפטופי שמן זית עם רוזמרין מהגינה, מחכים שיתבשל ויתקרר קצת, ומלקקים את האצבעות. או שאולי, פשוט פשוט סלט ים תיכוני קצוץ דק-דק עם קצת מלח, מעט לימון ושמן זית בנדיבות. וכך, אפשר להמשיך עוד ועוד – כי שמן זית הולך טוב עם כל דבר. ובעיקר, כאן – במזרח התיכון שלנו עם רוח ים או עם רוח ההר וגם רוחות העמק, במקום שבו גדלים עצי הזית מהעתיקים בעולם. עד כמה עתיקים? ישנם עצי זית בישראל שגילם הוא בן אלפיים שנה! כן! כן! אלפיים שנה, וגם יותר. למשל, בעראבה שליד כרמיאל ישנם עצי זית שהוערכו כבני יותר מ-3000 שנה.
בשבעה מינים התברכה ארץ ישראל
עץ הזית עצמו הוא גם אחד משבעת המינים שבהם התברכה ארץ ישראל, ולא בכדי. כי הרי כבר סיכמנו ששמן זית הולך עם כל דבר, ואילו הזיתים עצמם משביחים כל ארוחה – ממש בלי יוצא מן הכלל. עצי הזית, לא רק שמן טוב הם מפיקים, אלא גם פשוט זיתים טובים למאכל – שחורים וירוקים, דפוקים ומגולענים. זיתים. זיתים. זיתים. בארץ ישראל ישנם 15 מינים נפוצים של עצי זית, הגדלים באזורים שונים מעט אלו מאלו, חלקם טובים יותר לזיתים למאכל וחלקם טובים יותר להפקת שמן.
מסיק זיתים – חוויה לכל גיל
את הזיתים לא קוטפים ולא בוצרים, אלא מוסקים. מסיק זיתים היא חוויה אמתית והשיא שלה הוא בתקופת חגי תשרי והסתיו. אמנם ישנן שיטות מודרניות וממוכנות למסיק זיתים – כמו למשל, שיטת השאיבה – שבה מכונה באה ושואבת את הזיתים מן העץ בעל השורשים העמוקים. אבל, במקומות רבים בארץ ישראל, ובעיקר בארץ הגליל, בגולן וגם בעמקי הצפון משתמשים עדיין בדרכים המסורתיות למסיק זיתים. למשל, יש הקוטפים ידנית זית-זית, בשיטת הגרגור, כשסל על כתפיהם והזיתים הנקטפים נזרקים לסל. ויש גם את השיטה הכיפית של הניעור, איך זה עובד – אתם שואלים? פשוט וכיפי: פורשים רשת צפופה או בד תחת עץ זית יפה, ומתחילים לנער את העץ, או לחבוט בעדינות בענפיו, וכך אט-אט נתלשים הזיתים הבשלים מהעץ, ונוחתים ברכות על הבד המונח על האדמה הטובה.
פסטיבל שהוא כולו חגיגה לזיתים
אחרי המסיק יש עוד תהליך ארוך ומעניין להעביר הן את הזיתים המיועדים לאכילה, והן את אלה המיועדים להפקת שמן זית טהור. כל הדרכים הללו וגם המסיק והגידול של עץ הזית ועוד הרבה עובדות וסיפורים מעניינים על עץ הזית המדהים – תוכלו לשמוע, לראות ולחוות בעצמכם בפסטיבל ימי ענף הזית המתקיים זו השנה ה-23 בין ה-2 ל-19 בנובמבר 2017 – ברחבי הגליל, הגולן ועמקי הצפון. בואו למסוק, בואו לכבוש, בואו לסחוט וגם… לטעום ולאכול.